Na przełomie kwietnia i maja br. na rynku unijnym ponownie wzrosły ceny zakupu trzody chlewnej.
W dniach 28.04 – 4.05.2025 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW żywiec wieprzowy kupowano średnio po 7,01 zł/kg, o ponad 1% drożej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena żywca wieprzowego była o 5,5% niższa niż przed rokiem. Ten sam kierunek zmian cen obserwowany był w większości krajów Unii Europejskiej. Na przełomie kwietnia i maja br. średnio w UE za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali 205,06 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% więcej niż przed miesiącem, ale o 6% mniej niż przed rokiem. Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w euro wyniosła 214,69 EUR/100 kg i była o 5% wyższa od średniej ceny w UE oraz wyższa niż m.in. w Niemczech (o 5,51 EUR/100 kg), Danii (o 27,11 EUR/100 kg) i Niderlandach (o 38,79 EUR/100 kg), ale niższa niż m.in. w Hiszpanii (o 2,54 EUR/100 kg
W Polsce w dniach 28.04 – 4.05.2025 r. półtusze wieprzowe zbywano średnio po 10,67 zł/kg, o ponad 1% drożej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena tego asortymentu wieprzowego była o 1% niższa niż w tym samym okresie 2024 r.
Źródło: KOWR