Na rynku krajowym w okresie styczeń–kwiecień 2025 r (dane GUS) skupiono łącznie 1 747 tys. ton żywca rzeźnego w wadze żywej, o 3,7% mniej w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego, na co wpływ miał przede wszystkim mniejszy skup żywca drobiowego.
Skup żywca drobiowego, którego udział w skupie ogółem stanowił 59% ukształtował się na poziomie 1 034 tys. ton, o 6,7% niższym r/r.
Żywca wieprzowego skupiono 568 tys. ton, o 0,5% więcej niż przed rokiem, a jego udział w strukturze skupu wyniósł 32%.
Dostawy żywca wołowego wyniosły 144 tys. ton, co oznacza wzrost o 2,8% r/r i udział w skupie żywca ogółem na poziomie 8%. Pozostałe 1% (około 1 tys. ton) stanowił skup innych gatunków żywca.
Źródło: KOWR