Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w maju 2025 r. indeks cen produktów mięsnych FAO wyniósł średnio 124,6 pkt, co oznacza wzrost o 1,6 pkt w stosunku do skorygowanej wartości z kwietnia i o 7,9 pkt w stosunku do poziomu sprzed roku.
Wzrost indeksu był spowodowany wyższymi międzynarodowymi cenami mięsa wołowego, baraniego i wieprzowego w maju br., które z nawiązką zrekompensowały spadek notowań mięsa drobiowego. Wyższe ceny wieprzowiny były rezultatem globalnego popytu i dynamicznego wzrostu cen na rynku niemieckim po przywróceniu Niemcom statusu kraju wolnego od pryszczycy.
Światowe ceny mięsa wołowego osiągnęły nienotowany dotąd wysoki poziom, przy rosnącym globalnym popycie i ograniczonej podaży w krajach będących głównymi producentami wołowiny. Na spadek cen mięsa drobiowego wpłynęły w szczególności niższe notowania drobiu w Brazylii, z powodu wykrycia w tym kraju wysoce zjadliwej grypy ptaków na jednej z ferm komercyjnych. Doprowadziło to do wprowadzenia zakazu importu przez głównych odbiorców mięsa drobiowego, czego skutkiem były duże nadwyżki dostaw i presja na spadek cen.
Źródło: KOWR